zaterdag 24 januari 2015

THEMA: SCHRIJFDANS

Afgelopen week was een beetje anders dan anders. We werkten namelijk rond 'schrijfdans'. Schrijfdansen is bewegen in de lucht, op krijtborden, op papier, ... met als basis MUZIEK! Dit deden we om onze schrijfmotoriek te stimuleren. 

Na ons zwemuitstapje op maandagvoormiddag was het tijd om erin te vliegen! Elk deelthemaatje begonnen we met grote bewegingen op muziek, om ons lichaam wakker te maken. Eerst was 'de vulkaan' aan de beurt. Om onze bewegingen nog beter te begrijpen moesten we natuurlijk eens bekijken hoe een vulkaanuitbarsting er in het (bijna) echt uitziet :)

 Fascinerend!! :)

Dan volgden er oefeningen op papier; eveneens op dezelfde muziek. Eerst klassikaal, nadien nog een verwerkingsactiviteitje in kleine groepjes.

Hier zie je de herhaling van 'de vulkaan' in fluokleurtjes Er werden ook vulkanen geboetseerd met plasticine


 met hele leuke resultaten! (en je ziet aan hun gezichten dat het allemaal met opperste concentratie gebeurde :))

Bij vulkanen horen er volgens de juf ook dino's...


Er werden plots overal spontaan vulkanen gemaakt!!

met strijkpareltjes...
 
 en met de duploblokken

 Ook op dinsdag gingen we hier nog even mee verder, want in de voormiddag viel er een uurtje turnen weg en in de namiddag gingen we op uitstap naar het toneel! En of we er zin in hadden... :)

Op woensdag gingen we 'krongelidongen'; vloeiende lijnen maken, kriskras door elkaar, zonder ons potlood op te heffen. Niet makkelijk hoor! Wij oefenden nog eens in een mengeling van scheerschuim en verf; keitof!!
 En op donderdag oefenden we op 'ronden en achten'. Wij maakten een 'liggende 8' en maakten er een 'schrijfdansdief' van. Wat vinden jullie?? Leuk eh?? :)
 Verder werd er deze week ook nog eens extra aandacht besteed aan het oefenen van onze fijne motoriek, want ook dit is van uiterst belang om een goede werk -en schrijfhouding te ontwikkelen.

 Figuurtjes en cijfers natekenen op de 'wisbordjes'

 Spelen met loombandjes was erg in trek!!

 Wij kunnen onze naam boetseren!!!

 en een bloemetje...

 en een vleermuis!

 
 Er werden hele mooie 'schilderijen' gemaakt met de strijkparels!


 En natuurlijk kon scheerschuim niet ontbreken in ons schrijfdansweekje! Niet alleen met onze vingers, maar ook met verfkrassers en autootjes konden we schrijbelen in dit heerlijk geurend goedje :)

En ook knippen behoort tot de fijne motoriek, dus ik bracht mijn knipdoos mee; de kleuters konden naar hartenlust knippen en hier een eigen creatie mee maken.

En deze foto kon ik niet laten liggen :) 
Op een gegeven moment, wanneer iedereen rustig aan het werk was, hoor ik iemand stilletjes zeggen 'seg juf...' Ik kijk, en het was onze Nino, die plots een oogske pinkte :) hihihi!

 Tot over een weekje!
Juf Nele x